2010. febr. 27.

Maszlenyica, Butterwoche avagy "vajas hét"

A maszlenyica, az orosz télbúcsúztató a húsvét előtti nagyböjt utolsó hetére esik. Fő elemei Oroszországban a kelesztett tésztából készült palacsinta (bliny), mely a napkorong jelképe, a telet jelképező szalmabáb égetése és a népi mulatságok. Régebben a legnagyobb farsangi szórakozást a csúszkálás jelentette a jeges dombokról szánkón, deszkán, állatbőr darabokon. A második kedvenc szórakozásnak a lovas szánkázás számított.

A nép körében az ortodox farsang minden egyes napjának külön elnevezése és szokásai vannak. Hétfőn megjelennek a mutatványos bódék és a körhinták, és az emberek hozzálátnak a palacsintasütéshez. Kedden a fiatalokat, rokonokat ismerősöket látják vendégül palacsintázásra, szerdán az anyósok hívják meg vejüket és más vendégeket. Ezen a napon - és pénteken - a templomokban nem tartanak istentiszteletet, csak egy nagyböjti imát olvasnak fel. Csütörtökön éri el a mulatság a csúcsát: mindenki kivonult a mutatványos bódékhoz, különféle körhintákhoz, lovas versenyeket, ökölharcokat, kötélhúzást, zajos murikat rendeznek. Pénteken, az anyósok estéjén a vőknek kell meghívni az anyósukat, szombaton a fiatalasszonyok hívják meg sógoraikat/sógornőiket. És egész héten, minden összejövetelen palacsintát esznek :-D. Vasárnap, a maszlenyica utolsó napján az esti istentiszteleten a papok bocsánatot kérnek egymástól és a hívőktől, aztán utóbbiak - egymás felé meghajolva - egymástól. Az ortodox egyház szerint a maszlenyica célja a közelállókkal való kibékülés, a sérelmek megbocsátása, a felkészülés a nagyböjtre, és arra kell felhasználni, hogy az ember jó légkörben találkozzon rokonaival, barátaival, valamint jótékonykodjon. A télbúcsúztatás, illetve tavaszköszöntés ceremóniájának utolsó nagy eseménye a szalmabábú elégetése. Ezt női viseltes ruhákba öltöztetik, néha palacsintasütő vagy serpenyő van a kezében :-).

Az iskolában tegnap ünnepeltünk, volt nagy muri, a gyerekek igazán élvezték. A különféle játékok után, a közös palacsintaevészet elég hamar véget ért, mivel a nagy mennyiségű ennivalót és teát a kiéhezett seregek egy szempillantás alatt elpusztították.

Itt Ákos volt a vásári mulatság medveszelidítője. Korcsolyázó medvéjével próbált minél több pénzt összekalapozni :-).

A környék összes még megmaradt hóját hordták össze a hetedikesek, ekkora csúszkapálya lett belőle. A hosszú, havas téli napok után, amikor is kijutott bőven a téli örömökből, nem aratott akkora sikert a gyerekek körében... ;-)

Annál inkább sikere volt a lovaskocsinak!

A maszlenyica bábu még teljes pompájában...

Majd égő máglyán.

1 megjegyzés:

pancsa írta...

Most látom, hogy a szünetben Ti is mentek haza :-).
Mi is utazunk márc. 28.-án.